Gebelik oldukça uzun bir süreyi kapsadığı ,diş ve dişetleri ile ilgili ekstra hassasiyet oluşturduğu için bu dönemde sıkça diş ve diş eti problemleriyle karşılaşılmaktadır. Öncelikli tavsiyem gebelik planlayan kadınların mutlaka bir diş hekimine başvurarak gebelik döneminde problem çıkartabilecek diş tedavilerini tamamlamalarıdır.Gebelikte ilaç kullanımı son derece sıkıntılı bir konu olduğu için olası diş ve diş eti enfeksiyonlarının tedavisi zor olabilmektedir.
Diş kaybıyla sonuçlanabilen bir diğer çok önemli konu diş eti çekilmeleridir. Gebelik boyunca ağız hijyenine son derece dikkat edilmeli,günde en az 2 defa dişler yumuşak bir diş fırçası ile nazikçe fırçalanmalıdır. Gece yatmadan önce diş aralarını diş ipi ile temizlemek gebelik esnasındaki diş kayıplarını büyük oranda önleyecektir.
Diş eti kanamaları yine sıkça görülmekte olup sık ve nazikçe diş ve diş etine fırçalama önerilir. Ayrıca karbonat tozu ile diş etlerine masaj yapmakta diş eti enfeksiyonu ağır olmayan vakalarda önerilir.
Gebelik boyunca herhangi bir şikayetiniz olmasada fark edilmeyen çürükler açısından en az 1 defa diş hekimi kontrolünden geçmek uygun olur.
İlerlemiş ve ağrılı vakalarda ise diş hekimine başvurmak gerekir. Özellikle 12. Haftadan sonra lokal anestezi ile dolgu vb diş tedavileri mümkündür. Bebek üzerinde olumsuz bir etkisi olmaz. Grafi çekimi çok mecbur kalınırsa karın bölgesini koruyan kurşun gömlek giydirilerek planlanabilir.
Diş kayıplarının önüne geçmek için ağız hijyeni kadar sağlıklı ve dengeli beslenmede çok önemlidir. Fazla şekerli gıda tüketimi,gazlı içecekler diş problemlerini tetikler. Kalsiyumdan zengin beslenme,hekimin önerdiği mineral ve vitamin desteklerini düzenli kullanma gebelik boyunca yaşanacak diş ve diş eti problemlerini önleyecektir.