Over kisti yumurtalıktan köken alan ,içi sıvı ile dolu olan kitlelerdir.Over kistleri temel olarak 3 gruba ayrılır.Benign (iyi huylu),malign (kötü huylu/kanser) ve borderline (ara form) olmak üzere.Malign ve borderline tümörlerde temel tedavi cerrahi olup,sonrasında tedaviye kemoterapi gibi seçenekler eklenebilir.Benign tümörlerde ise tedavi cerrahiden sadece takibe uzanan geniş bir spekturumda yer alır.
Basit over kistleri genelde genç hasta grubunda karşımıza çıkar ve tedavisinde çoğunlukla sadece takip yeterli olur.Ancak 7cm den büyük kistlerin komplikasyona yol açma oranları yüksek olduğu için cerrahi müdahale gündeme gelebilir.Bu basit kistler nadiren rüptür( kistin patlaması) sonucu karın içerisine kanamaya yol açarak tehlike oluşturabilir.Eğer kan kaybı yüksek miktarlarda ise bu hastaları opere etmek gerekmektedir.
Basit kistlerin bir başka komplikasyonu da torsiyondur.Torsiyon yumurtalığın kendi etrafında dönerek kanlanmasını sağlayan damarların sıkışması sonucu dokunun beslenmesinin bozulması ve nekroza gitmesidir.Kesin olarak acil operasyon gerekliliği vardır.Doku hasar durumuna göre yumurtalığı almak gerekebilir.
Bazen de bu kistler aşırı büyüyerek komşu organlara baskı yaparak şikayetlere yol açabilir veya karında şişkinliğe yol açabilir.
Over kistlerinde adet düzensizliği,ara kanama,ilişkide ağrı,kasıklarda ağrı,alt karında dolgunluk hissi sık görülen şikayetlerdendir.Bu tarz şikayetleriniz varsa kistiniz olabilir,en kısa zamanda bir kadın doğum uzmanına başvurmanızı tavsiye ederim.
KİSTİM İYİ HUYLU MU KÖTÜ HUYLU MU?
Bunun net cevabı için kistin çıkartılarak patolojik incelemeye gönderilmesi gerekir.Ancak operasyon öncesi bazı kriterlere bakarak büyük oranda fikir sahibi olabiliyoruz.
Tanı koymada en büyük silahımız ultrason görüntülemedir.Kistin iç yapısı,kapsül durumu,kist içeriği,sınırları,kiste giden kan akımı bize iyi huylu/kötü huylu ayrımında ciddi fikir vermektedir.Kist yapısı düzensiz,çevre dokulara yapışık ,kanlanması fazla ise kötü huylu olma ihtimali daha yüksek denebilir.
Bunun dışında tümör markerları dediğimiz,kan tahliliyle bakılan tümör tipine spesifik ölçümlerde tanıya giden yolda çok faydalı olmaktadır.Tümör marker yüksekliği kistin kötü huylu olabileceğine işaret ederken,düşük olması kesin iyi huylu anlamı taşımaz.O yüzden tümör markerlarınız normal olsa dahi doktorun görüşü önceliklidir.